| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
szejk Młodzież forumowa
|
Wysłany: Czwartek 04-06-2009, 20:36:20 Temat postu: Barwa piwa - od czego zależy? |
|
|
Witam,
Nurtuje mnie taka rzecz. Dzisiaj otworzyłem butelkę piwa z nowego warzenia. Wcześniejsze piwa były dość ciemne - można powiedzieć że miały barwę bursztynową. To natomiast wyszło wyjątkowo jasne - jak słaba herbata. W żadnym wypadku mi to nie przeszkadza jednak ciekawi mnie co mogło mieć na to wpływ? Zaznaczam ze zarówno te "ciemniejsze" jak i jasniejsze robione były z tych samych składników, w takich samych proporcjach i warunkach. Jedyne co mogło je różnić to temperatura fermentacji ( choć nie sądzę, bo różnica wynosiła może 2-3 stopnie ) oraz czas fermentacji ( tu różnice były spore ). Czy ktoś zauważył od czego to zależy ?
pozdr,
szejk |
|
| Powrót do góry |
|
 |
anteks Weteran

|
Wysłany: Czwartek 04-06-2009, 22:36:44 Temat postu: |
|
|
Na kololor piwa wpływ ma rodzaj użytych słodów/ekstraktów oraz długość warzenia _________________ Browar >Anteks< Opalenica
Warzy od 2003r - 171 warek |
|
| Powrót do góry |
|
 |
szejk Młodzież forumowa
|
Wysłany: Czwartek 04-06-2009, 22:56:05 Temat postu: |
|
|
| Czyli wynika z tego że im dłużej ważone tym jaśniejsze wychodzi bo jak pisałem składniki były za każdym razem niemal identyczne... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
anteks Weteran

|
Wysłany: Piątek 05-06-2009, 11:55:43 Temat postu: |
|
|
jeśli będziesz długo warzył to brzeczka sie skarmelizuje i będzie ciemniejsza _________________ Browar >Anteks< Opalenica
Warzy od 2003r - 171 warek |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|