| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Tabletka Praktykant

|
Wysłany: Niedziela 05-09-2004, 13:04:40 Temat postu: |
|
|
Jak wszyscy wiemy puszka ekstraktu słodowego 1,2 kg zastępuje 1kg cukru w piwowarstwie domowym a ja mam nieco inny dylemat...chciałabym zastosowac ekstrakt do pieczenia chlebka ( w warunkach domowych oczywiście). Może ktoś z szacownych forumowiczów ma jako takie pojęcie jakie są proporcje stosowania ekstraktu do upieczenia bochenka chleba?
Dodatkowo chciałabym wiedzieć jak to się ma do walorów smakowych.
Pozdrawiam  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
WES WES Sp. z o.o.

|
Wysłany: Niedziela 05-09-2004, 22:31:13 Temat postu: |
|
|
Ekstrakty słodowe można dodawać do wyrobu ciasta chlebowego w zależności od oczekiwanego efektu końcowego, od 0,5% do 7% a czasami nawet więcej.
Dodanie ekstraktu słodowego powoduje: mniejsze zużycie drożdży, większą objętość pieczywa, mocniejsze wykształcenie skórki, ładniejszy kolor, lepszą chrupkość oraz wydłużenie świeżości pieczywa.
Ekstrakt słodowy dodany do wyrobu ciasta spełnia rolę pożywki dla drożdży dzięki takim składnikom jak: maltoza, glukoza, aminokwasy i składniki mineralne.
Stosując ekstrakty o intensywnych barwach (barwiący, bursztynowy), oprócz walorów smakowych, uzyskuje się w naturalny sposób odpowiedni stopień zaciemnienia pieczywa. _________________ Wspiera i rozwija Piwowarstwo Amatorskie
Ekstrakty Słodowe gwarantują jakość w domowym warzeniu piwa! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
WES WES Sp. z o.o.

|
Wysłany: Niedziela 05-09-2004, 23:34:57 Temat postu: |
|
|
Przykładowa receptura na chleb.
Chleb słodowy produkowany jest na kwasie uzyskanym metodą fermentacji wielofazowej i mące zaparzanej z dodatkiem drożdży i ekstraktu słodowego wypiekany w bochenkach o różnych kształtach fermentujących w koszyczkach lub w formach.
Receptura
1. Mąka żytnia typu 720 0,80 kg
2. Mąka pszenna chlebowa typ 750 0,20 kg
3. Ekstrakt słodowy 0,07 kg
4. Sól biała od 0,012 do 0,015 kg
5. Drożdże od 0,008 do 0,010 kg
6. Do posypywania koszyczków
- otręby lub mąka ziemniaczana
7. Do smarowania form olej jadalny _________________ Wspiera i rozwija Piwowarstwo Amatorskie
Ekstrakty Słodowe gwarantują jakość w domowym warzeniu piwa! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
borysko Stażysta
|
Wysłany: Poniedziałek 06-09-2004, 11:18:19 Temat postu: Chleb domowy |
|
|
OK. Przepis bomba, tylko jak go przełożyć na domowe warunki? O co chodzi z tym zaparzaniem?
Mam juz pewne doświadczenia z chlebem. posiadam tzw. chlebmaszynę i w zasadzie od kilku miesięcy nie kupuje pieczywa w sklepie. Ostatnio robię chleby na zakwasie. I chętnie wymienię się info na ten temat, tudzież chętnie wysłucham porad bardziej doświadczonych  _________________ Borysowy Browar, Borysowa Piekarenka |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Tabletka Praktykant

|
Wysłany: Poniedziałek 06-09-2004, 11:36:29 Temat postu: |
|
|
Ot i to....właśnie dostałam maszynę do robienia chlebka i chciałabym ją wypróbować. Słyszałam też, że z ekstraktu wychodzi o wiele lepszy. Póki co nie mam doswiadczenia.Do tej pory piekłam chlebek ze standardowego przepisu Kuronia i w zwykłym piekarniku.W najblizszym czasie skorzystam z WES-owego przepisu, za który bardzo dziękuję  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
biermann Stażysta

|
Wysłany: Wtorek 06-09-2005, 21:55:52 Temat postu: |
|
|
| Potwierdzam chlebki na ekstrakcie wychodza rewelacyjne. Kama zużywa tego tyle, że z prezentów po WESołym Zlocie zostalo tylko na jedną warkę ( no i jedna już zrobiona). Cała reszta idzie w chleby i inne takie (np. jeżyki) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
e_prezes Praktykant

Dołączył: 26 Paź 2004 Posty: 75 Skąd: korzeniami - > Stary Kraków
|
Wysłany: Piątek 11-05-2007, 18:53:57 Temat postu: |
|
|
A ja mam takie wątpliwość...
Otóż mam przepis na piernikowiec, który robię na skarmelizowanym cukrze (doprowadzając mieszanine cukru i wody do postaci syropu) i już od jakiegoś czasu chodziło mi po głowie zastąpić to ekstraktem.
Pytanie w jakim stosunku rozcieńczyć 80% ekstrakt, by miał pożądaną konsystencję.. Wiem pytanie z gatunku bez odpowiedzi, ale może ktoś wykorzystywał ekstrakt słodowy do pieczenia ciast (np. w zastpstwie miodu). _________________ lajboCKowy piwowar na Kresach |
|
| Powrót do góry |
|
 |
WES WES Sp. z o.o.

|
|
| Powrót do góry |
|
 |
|